legend

Rombouts, LucDe oorsprong van de beiaard

€30.00
No tax

De oorsprong van de beiaard ; Voorlopers, ontstaan en ontwikkeling tot 1530 / Luc Rombouts

De beiaard ontstond rond 1500 in de Lage Landen en is een van de meest originele realisaties uit de muziekgeschiedenis van deze regio. Klokken- muziek was een luxeproduct dat zich kon ontwikkelen op de voedings- bodem van een competitieve stadscultuur en een geavanceerde techno- logische kennis, onder meer in de textielindustrie en de molenbouw.

Verrassend genoeg overheerst in de recente geschiedschrijving een onnauw- keurig beeld over dit onderwerp, waarrond ook heel wat mythes bestaan. Dit boek brengt daarentegen de eerste wetenschappelijke biogra e van de vroege beiaard en tekent een overtuigend beeld van de complexe ontwik- kelingslijn die langs verschillende middeleeuwse klokgebruiken heeft geleid tot de beiaard.

Een van de voorlopers van het beiaardspel is de praktijk van het beieren. Beieraars bespeelden zware luidklokken door de klepels naar de klokwan- den te drijven met touwen. Vanaf 1480 slaagden zij erin met die techniek bestaande melodieën te spelen en ten laatste in 1510 pasten zij hun kunde ook toe op de kleinere klokjes die als automaat de slagen van de uurklok aankondigden. Deze zogenaamde voorslag was ontstaan rond 1375 en kon rond 1460 melodieën ten gehore brengen. Uiteindelijk was rond 1530 het nieuwe muziekinstrument technisch voltooid. Enkel op het vlak van het aantal klokken en hun toonzuiverheid zouden later nog belangrijke evo- luties volgen.

Dit boek brengt een onmisbare geschiedenis voor iedereen die zich interes- seert voor de beiaardcultuur. Het kwam tot stand met ondersteuning van het L.H. Lamberts Van Asschefonds (KU Leuven), Museum Klok & Peel (Asten) en de Singing Bronze Foundation (Asten).

Dr. Luc Rombouts is beiaardier van de KU Leuven, de Abdij van Park en de Stad Tienen. Hij doceert campanologie aan de Koninklijke Beiaardschool ‘Jef Denyn’ te Mechelen en publiceerde meerdere boeken over de geschie- denis van de beiaard.


Uitgever:
Gent : Skribis
Jaar:
2019
Reeks:

Standaardnummer:
ISBN 9789492944818
Kenmerken:

1 boek (372 p.)
1 book (372 p.)


Bezetting:

Informatie:

Inhoud:

1789
9 Items

No customer reviews for the moment.

Reviews

No customer reviews for the moment.

Reviews can be placed by customers that purchased this product

close Shopping Cart

New Account Register

Already have an account?
Log in instead Or Reset password